Restaurangporträtt

Här kan du bekanta dig med några av våra restaurangkunder landet runt. Nya restauranger läggs till löpande, så se till att följa vår instagram, @swedishbrandwines, eller titta in här då och då.

 

 

Mazra’a

På Skånegatan 82 i Stockholm ligger restaurang Mazra’a - som drivs av paret Jenny och Nidal och Nidals farbror Khader som basar i köket. Jenny och Nidal driver sedan tidigare Falafelbaren på Hornsgatan och öppnade Mazra’a sommaren 2022. Lokalen har stora härliga fönster och väggarna är originaltegel som gömde sig bakom kakel från den tiden då lokalen huserade en mjölkbutik, och innan Mazra’a öppnade låg här en sushi i över 20 år.

 

Mazra’a är en modern palestinsk bistro och vinbar, med mat från Mellanöstern och Medelhavet. Tips: Maqlubi som är en traditionell fredagsrätt (görs här med Khaders mammas recept ) med ris och kyckling och som görs i en stor gryta som vid servering vänds upp och ner vid bordet. Maqlubi blir översatt ”uppochner” och går att förbeställa med en dags varsel och är perfekt att dela med ett gäng kompisar! Man går garanterat mätt och belåten hem! Vinlistan är levande och nya flaskor öppnas och serveras på glas varje vecka.

 

Du kan just nu njuta av vår producent Mersels viner från Libanon. Det finns även ett stort utbud av arrak och raki och härliga drinkar. Även lemonana som är en läskande lemonad med mynta som görs på plats. Det finns en stor härlig uteservering som bjuder på kvällssol. Missa inte utställningen ”Inside West Bank” fotograferade av Cato Lein som visar ögonblicksbilder från Västbankens flyktingläger och städer. Öppet tisdag-lördag från 17.00.

 

mazraa.se

 

2024-09-20. Foto: Mats W Nilsson

Bistro Sûd

I augusti 2008 öppnade Bistro Sûd på Swedenborgsgatan, som systerkrog till legendariska PA&Co. På menyn, som följer säsongens utbud, hittar man god mat från hela världen med lite tyngd åt Frankrike. Just nu bland annat friterad jordärtskocka med aioli och vietnamesisk tonfisksallad med grillad pak choi. Du kan alltid få råraka med löjrom, sniglar, råbiff och crème brûlée och självklart Gino, den ikoniska desserten som skapades på PA&Co av Niklas Eriksson och Pelle Sturén redan 1986.

 

Samtidskonst på samtliga väggar, med Jan Håfströms gigantiska dödskalle - målad direkt på väggen - som pièce de résistance.  Generös takhöjd och stora fönster ger den snygga matsalen rejäl rymd och sommartid har man en stor uteservering på gågatan utanför. Från oss finns just nu Champagne Deutz, Georg Müller Riesling, Mitjaviles Le Versant och Louis Andrieu Orange från Famille Fabre på listan.

 

bistrosud.se

 

2024-08-30. Foto: Mats W Nilsson

Basta

Basta, ägt av restauranggruppen Urban Italian Group, slog upp dörrarna till sin första restaurang 2017 i Falun och har sedan dess etablerat sig över vårt avlånga land. Gästerna känner igen sig direkt i dom livfulla läckra lokalerna där färg och vackra armaturer tar plats.  Basta är en mötesplats där du samlar familj och vänner för att ta del av menyn som speglar det bästa från Italien: hantverkspasta, napolitansk pizza och antipasti. Vinlistan bjuder på uteslutande italienska viner.

 

Från Swedish Brand hittar ni bland annat Tenuta San Vito Chianti DOCG, Tamellini Millesimato Classico Extra Brut och Scrimaglio Barbera d´Asti Superiore DOCG.  Tips: allt porslin ger starkt habegär och nu kan du köpa dessa hantverkprodukter via Bastahome.se!  Missa inte deras systerkrog Florentine på Södermalm i Stockholm och snart även i Marbella. Basta har restauranger i Stockholm, Falun, Borlänge, Sundsvall, Gävle, Umeå och Östersund och snart även i Uppsala & Örebro.

 

restaurangbasta.se

 

2024-08-09. Foto: Mats W Nilsson

Banken Bar & Brasserie

Banken Bar & Brasserie - @bankenbarbrasserie - ligger i en vacker gammal lokal från 1902 i sann jugendstil, och som namnet antyder låg här tidigare en bank, men sedan 1988 har Ingemar och Eva Eberstål drivit brasserie tillsammans här.  Här fokuserar man på mycket lokalproducerat och närodlat och menyn följer säsongen. Vissa rätter har funnits med sedan start, som Bankens panna no1 med oxfile, fläskfile och kantarellsås serverad i en rustik stekpanna. 

 

I vinkylarna finns alltid Champagne Deutz och Nyetimber, och just nu även Österrikiska AWM. När pandemin slog till var det många som skalade ner men här gjorde man tvärtom, möjlighet att ta över närliggande lokal kom och man öppnade en delikatessbutik, där Malin med kollegor säljer alltifrån fisk och skaldjur till spännande konserver som handplockats från leverantörer. Du kan även köpa färdiga matlådor eller tapasbrickor att äta hemma, och självklart kan man köpa med sig utsökt äppelmust från Tosterup. Många medarbetare har varit med nästan från start, Mats började sin praktik här 1992. Banken håller öppet hela sommaren och har en stor härlig uteservering, så se till att planera in ett stopp när ni är ute på vägarna!

 

bankenfalun.se

 

2024-07-19. Foto: Ida Eberstål

Restaurang Forma

Restaurang Forma i Hornstull slog upp dörrarna i början av 2023 och drivs av gänget bakom Bistro Napolyon. Här erbjuder man fransk-asiatisk mat i en avslappnad miljö och baren är en stor del av den. Inredningen är lekfull och urban och uteserveringen är stor, här håller man öppet hela sommaren för såväl lunch som middag.

 

Från Swedish Brand kan man dricka både Champagne Deutz Rosé Sakura och viner från Joe Swick. Missa inte den här pärlan i Hornstull.

 

restaurangforma.se

 

2024-07-05. Foto: Sarah Belkhokh

Vita Aperitivo

Den italienska vinbaren Vita Aperitivo med sin klockrent urbana framtoning, slog upp dörrarna på Fleminggatan 91 i slutet av förra året. Max med kollegorna Loke & Oleksandr välkomnar er och den gedigna listan med runt 30 viner på glas byts regelbundet, från Swedish Brand hittar ni bland annat Borga Prosecco, Ca La Bionda Amarone della Valpolicella DOCG och ni kan även njuta en läskande Deta Limoncello Spritz, förslagsvis på deras uteservering.

 

Middagsmenyn byts varje månad och bjuder på traditionellt italienskt kök med en modern twist. Inspiration till cykeln på väggen kommer från ett litet hotell vid stranden i Tropea, Kalabrien. Öppet onsdag till lördag, sommaruppehåll v 29-31.

 

vitaaperitivo.se

 

2024-06-14. Foto: Mats W Nilsson

Kungsholmens Vinbar

På Fleminggatan 62 driver Pamela Kungsholmens Vinbar, en levande vinbar där Pamela med kollegor guidar sina gäster med stor entusiasm i den härliga vinlistan. ”Det finns inte ett vin som jag inte gillar på vinlistan, för det går inte att sälja då” säger Pamela.

 

I glaset från oss hittar ni Dissegna Maddalena Rosé som blev vinnare i det rosé-test som vinbaren anordnar inför varje sommar. Av 17 utvalda viner blev detta vinet såväl personal som vänner och bekanta röstade fram. Roligt säger vi! Menyn bjuder på härliga smårätter som följer säsong, både grön och vit sparris finns just nu.

 

I taket hänger lampskärmar som en gång tillhörde Pamelas mormor Gullan, en fin inredningsdetalj och historia. Passa på att svänga förbi deras härliga uteservering innan dom stänger för några välförtjänta semesterveckor 6 juli-12 augusti. Tips: håll utkik efter dom populära vinprovningarna som bokas upp i raketfart. Musikquizen är också en riktig höjdare.

 

kungsholmensvinbar.se

 

2024-06-07. Foto: Mats W Nilsson

Project

På Södra Vägen i Göteborg ligger @projectgbg som kan stoltsera med en stjärna i Guide Michelin ( grattis såklart ni fick behålla den även i år) Restaurangen har funnits sedan 2016 och erbjuder både en stor och liten avsmakningsmeny där ryktet säger att ostserveringen med Gammel Knas är värd en resa!

 

Emma och Manfred med kollegor ser till att ni får en otrolig upplevelse i den mysiga matsalen & guidar er gärna till vad ni ska ha i glasen. Deutz Blanc de Blancs 2017 och Allram Grüner Veltliner Strass serveras just nu. Igår höll Erica ett Riesling-event med mini-vinprovning i samband med de pågående Riesling Weeks i hela Sverige Tips: Project håller öppet hela sommaren!

 

projectgbg.com

 

2024-05-31. Foto: Erica Blomén

Gamla Orangeriet i Bergianska Trädgården

I det gamla orangeriet i Bergianska Trädgården, en bit utanför Roslagstull, har Sandra och Nilla sedan 2013 drivit restaurang med just det namnet - Gamla Orangeriet (@gamlaorangeriet). Håller öppet alla dagar året runt kl 10.30-16 och går utmärkt att abonnera till fest.

 

I den här fantastiska miljön och omgivningen satsas fullt ut på god, bra mat lagad från grunden och med hjärtat på rätta stället, och man har tagit hållbart, klimatsmart och närodlat till nästa nivå. Bröd och bakverk bakas på plats och i trädgården utanför odlas en stor del av de grönsaker som serveras. Här odlas även örter och kryddor, som torkas och används i de egna kryddblandningarna. De vackra blommorna som pryder de bröllop och fester som hålls här kommer från samma trädgård. Det som inte används i verksamheten säljs på plats, med utbud efter säsong.

 

Från oss hittar ni just nu Franck Millet Sancerre och Olivier Ravoire Rosé att avnjuta på den stora soliga uteserveringen. Tips: Under sommaren kan man från 24 juni varje mån, tis och ons kl 18 se teaterföreställningen Fröken Julie i en av flyglarna. Mat och dryck från restaurangen går utmärkt att ta med sig in. Regi Ulf Pilov och med Julia Sporre, Max Ulveson och Kirsti Torhaugh i rollerna. Biljetter på Kulturbiljetter.se

 

gamlaorangeriet.se

 

2024-05-24. Foto: Mats W Nilsson

Monrads Östermalm

Monrads Östermalm (@monradsostermalm) slog nyligen upp portarna i den trevliga hörnlokalen vid korsningen Linnégatan-Artillerigatan. Lina och Johan har drivit Monrads restaurang och saluhall (@monradsdjursholm) vid Djursholms Torg sedan 2007, samt även sommarkorg på Sandhamn fram till 2017 då man började spana efter lämplig lokal för bakficka i stan. På Östermalm håller man samma fisk- och skaldjursfokus, lokalen rymmer utöver restaurang både en liten saluhall och en bar.

 

Med generösa öppettider och en uteservering med sol både på lunchen (Artillerigatan) och kvällen (Linnégatan) lockar man såväl hungriga som törstiga gäster. Mathilda och Johannes med kollegor hjälper dig att välja något gott i glaset, från Swedish Brand serveras just nu Allram och Trossos Llum d´Alba och självklart alltid Champagne Deutz. I köket, under ledning av Peter Olgar (landslagskock), lagar bland andra Catta och Axel maten, på menyn finns givetvis mängder med skaldjur men även rätter som smörstekt gös med salviaskum. Missa heller inte att spana in mosaikerna gjorda av konstnären Jonas Wickman.

 

monrads.se/ostermalm

 

2024-05-17. Foto: Mats W Nilsson

Grinda Wärdshus

Att ta båten ut till vackra Grinda Wärdshus är den perfekta aktiviteten för en härlig dag. Här njuter man mat och dryck i härlig miljö och man kan även övernatta på denna natursköna plats. Grinda Wärdshus grundades 1995 av Jan Pfister och består idag av tre restauranger, lanthandel, café & bageri, hotell, stugor, sea lodge och camping.

 

Med mat, logi, aktiviteter och konferens är målsättningen att tillgodose alla målgrupper, årstider och ekonomi. Ön är naturskyddsreservat, med underbar växlande natur och badmöjligheter, och du som besökare kan röra dig fritt. Grinda trafikeras dagligen året runt av Waxholmsbolaget och Strömma. Du kan även välja att komma med egen båt, sjötaxi, charter, RIB, helikopter och sjöflyg. Kommer du med egen båt lägger du till i gästhamnen, där Framfickans bryggservering välkomnar och ett stenkast bort når du värdshuset, som med sitt upphöjda läge bjuder på en fantastiskt utsikt från den stora uteserveringen. Förra sommaren öppnade man även ett bageri, där gästerna varje morgon kan hämta nybakat frukostbröd. Grindalimpan har snabbt gjort succé.

 

Sommaren är fullspäckad med evenemang, från traditionellt midsommarfirande till grillkvällar med olika teman. Från oss på Swedish Brand finns bland annat Cava från Mont Marcal, Wölffer Summer in a Bottle Rosé och Deutz Brut Classic på vinlistan. Missa inte den här pärlan!

 

grinda.se

 

2024-05-10. Foto: Mats W Nilsson

Sankt Jörgen Park

På Hisingen ligger Sankt Jörgen Park, ett av Sveriges bästa spa- och golfhotell. För ungefär en månad sedan stod renovering av hotellentré och bar (Bula Bar) klar. Här kan äta smårätter medan man sippar på vin eller drinkar. Bland annat arancini, rödbetstartar och råbiff finns att välja från menyn. Självklart går det bra att besöka hotellbaren och restaurang Inez & Ernst utan att bo över på hotellet.

 

Sedan 2021 odlar man sina egna druvor framför hotellet. Vinmakare, tillika huvudansvarige sommelier, Victor håller just nu på att färdigställa den första årgången av det egna vinet. Från oss på Swedish Brand finns bland annat olika varianter av Champagne Deutz, David Moret och alkoholfritt från Tosterup på dryckesmenyn. Tips: framöver kommer det gå att boka in sig på vinprovning varje lördag, med start imorgon 4/5. Till att börja med på temat ”Svenska viner”.

 

sanktjorgenpark.se

 

2024-05-03. Foto: Erica Blomén

Bibliothek

För två år sedan öppnade Bibliothek i Lidingö Centrum som ett oerhört välkommet tillskott till öns krogscen. Tips: Lördag 27/4 firar man med förlängda öppettider, DJ och fest. I bar och matsal välkomnas du av Anna och Jenny med kollegor, och i köket står kockarna redo att förgylla ditt besök. På menyn hittar du just nu t ex lobster roll, tartar på svensk oxe och eldad röding.

 

Champagne Deutz, Sancerre från Franck Millet och Bourgogne från Albert Ponnelle är några av våra viner på listan. Generösa fönsterrader i tre väderstreck ger lokalen ett härligt ljus och den stora uteservering har klockrent solläge för lounge, lunch, brunch och middag. Konstnärlighet och skaparglädje genomsyrar verksamheten, och missa inte att kasta ett öga på golvet då och då, rätt vad det är står du på ett konstverk.

 

bibliothek.nu

 

2024-04-26. Foto: Mats W Nilsson

Lux Dag för Dag

År 2013 stöpte Henrik Norström om sin stjärnkrog Lux på Lilla Essingen till Lux Dag för Dag, med fullt fokus på filosofin “från jord till bord”. Med sina handplockade leverantörer från hela landet, och inte minst det egna jaktlaget, är restaurangen sinnebilden för hur man håller en helt igenom ekologisk profil utan att tumma på vare sig kvalitet eller smakupplevelse.

 

I den snygga matsalen möter du Albina och Lotta med kollegor som guidar dig genom menyn och gärna ger förslag på passande dryck till måltiden, som förslagsvis David Morets bourgogneviner, Gaudrons Vouvray eller Josmeyers Pinot Blanc. Favoriten Deutz Brut Classic hittar du alltid på listan, och är den perfekta starten på vilken kväll som helst. Under den varma årstiden sitter man gärna på den soliga uteserveringen med utsikt över Mälaren och njuter av det kockteamet trollar fram av säsongens råvaror.

 

luxdagfordag.se

 

2024-04-19. Foto: Mats W Nilsson

Restaurang Fiore

Restaurang Fiore, som ligger i ursnygga lokaler där Narvavägen, Banérgatan och Storgatan möts, är ett medelhavsbrasserie med öppettider som generöst stäcker sig från tidig morgon till sen kväll veckans alla dagar. Restaurangen drivs av Hjalle Litzén som har en gedigen bakgrund i stockholms krogvärld.

 

I sommar har man haft öppet i fyra år, och på tal om sommar så sätter man sig mer än gärna på deras härliga uteservering när vädret tillåter. På menyn hittar du något för alla smaker. Att inleda måltiden med att dela på Tarte Flambées är en stark rekommendation. Missa inte heller att spana in det inglasade vinrummet, där man kan se vad som finns hemma för tillfället.

 

På Fiore finns alltid Champagne Deutz, och just nu inte minst Deutz Brut Rosé Sakura som endast finns tillgänglig under ett par månader om året. Missa inte att starta våren med något gott såväl i glaset som på tallriken. Hit återvänder vi med glädje om och om igen.

 

restaurangfiore.se

 

2024-04-12. Foto: Mats W Nilsson

Brasserie Bobonne

Att slinka in på Brasserie Bobonne på Storgatan 12, ett stenkast från Östermalmstorg, är som att ta en avstickare till Paris för en stund. Här lagar Ingela och Roger vällagade rätter med noga utvalda råvaror. Måns med kollegor tar väl hand om er i matsalen och guidar gärna i den härliga vinlistan, där några favoriter alltid finns på flaska eller glas, men låter även spännande viner komma på besök.

 

Just nu kan ni dricka viner från Olivier Ravoire, Champagne Deutz och Domaine Les Brunes på Bobonne. Matsalen är intim och mysig och det finns även Chambre Séparée att boka för den som vill sitta lite mer avskilt. I den härliga vinbaren kan man droppa förbi för ett glas och lite lättare snacks som gärna kan bli flera glas och en helkväll.

 

bobonne.se

 

2024-04-05. Foto: Mats W Nilsson

Sturehof Matbaren & Matmarknaden

För snart ett år sedan slog dörrarna till nya delen av Sturehof upp. Här huserar nu matmarknaden där du köper med dig råvaror i säsong och färdiga rätter lagade av Sturehofs kockar. I matbaren äter man smårätter som tillagas i det öppna köket av Olle med kollegor. Här byts rätterna ofta och följer säsongens råvaror och speglar det som säljs i matmarknaden. Även vinerna byts ut ofta och Jonas med kollegor hjälper er gärna att hitta något passande till maten.

 

Ni kan för tillfället njuta av Scrimaglio Gavi di Gavi på glas och även en nyhet i vår portfölj: AWM vita ”Dolce und die Japaner” och deras rosa ”Karamabolage”, perfekt att starta våren med. För ni vet väl att Sturehof håller öppet hela påsken, på menyn kommer det bland annat finnas en Lerpottasill samt smörrebröd med matjessill & äggkräm. Behöver ni komplettera till påskbordet så har matmarknaden öppet såväl långfredag 12-15 som påskafton 11-17.

 

sturehof.com/matbaren

 

2024-03-29. Foto: Mats W Nilsson

Kasten Bistro

År 2021 tog Jim&Jacob-gruppen över Eriks Bakficka på Fredrikshofsgatan och skapade Kasten Bistro i vackert renoverade lokaler. Här njuter man rustik och elegant bistromat med huvudråvaran i fokus, som fredagsklassikern biff med pommes frites och bearnaise.

 

Stamgäster är väl bekanta med restaurangchef Anna Buhre, som huserat här i 20 år, i köket ser bland andra Isak och Hung till att alla gäster går hem mätta och (mycket) belåtna och i restaurangen håller Isak med kollegor ställningarna. Öppet för lunch och middag, sommartid sitter man med fördel på den stora, soliga uteserveringen. Sedan oktober finns dessutom ett par rejält snygga chambre separée för enskilda sammankomster.

 

På den gedigna vinlistan hittar man bland annat toskanska La Massa och Champagne Deutz Brut Classic och här gömmer sig även äldre årgångar av Amour de Deutz. Kompetens och kärlek till yrket genomsyrar hela restaurangen, här vill man stanna, länge! Tips! Köp hem Kastens påskkasse. Den perfekta påskmenyn för två personer, som med enkla medel lagas till hemma. Vad sägs om vit sparris, dilammsbog och glasrabarber?

 

kastenbistro.se

 

2024-03-22. Foto: Mats W Nilsson

A Bar Called Gemma

Att kliva in på A Bar Called Gemma på Grev Turegatan 30 är som att resa bort en stund. I denna ambitiösa cocktailbar serverar Johan Evers och Carl Åberg med kollegor såväl egna signaturdrinkar som klassiker med en twist. Hantverksmässig kvalitet ned till minsta ingrediens genomsyrar verksamheten, som med sina generösa öppettider (må-lö, 15.00-00.30) är som gjort för att slinka in på en drink (eller flera).

 

Kvalitetsfokuset är en av anledningarna till att vår Verjus från Tosterup ingår i flera recept, som Neck & Näck (Naked Malt Whiskey, Moscato d’Asti, Bergamot, Tosterup Verjus, White Tea) och alkoholfria Stay’n Alivener (Three cents pink grapefruit soda, Schisandra berry, Ginseng, Tosterup Versus, Tonic).

 

abarcalledgemma.se

 

2024-03-15. Foto: Mats W Nilsson

Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.
Swedish Brand
Jag är över 25 år
swedishbrand.se innehåller information om alkoholhaltiga
drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.